L’abordatge de la salut de les jugadores de bàsquet, a debat a Llinars

Dimecres, 26 de febrer de 2025

Can Lletres ha acollit aquest dimarts al vespre una taula rodona al voltant de com s’ha d’abordar la salut de les jugadores de bàsquet. L’acte formava part del programa de la Capitalitat del Bàsquet Femení (CBF) que es viurà durant aquest any a Llinars i ha estat organitzat per l’Ajuntament amb la col·laboració del Club Bàsquet Llinars, IBC Academy i la Federació Catalana de Basquetbol.

La Taula Rodona BQ Salut ha comptat amb la participació de diverses ponents, totes elles molt vinculades al món del bàsquet.

Una d’elles ha estat Silvia Treviño, metgessa especialista en Medicina de l’Educació Física i l’Esport. La també coordinadora de BQ Salut ha lamentat que el bàsquet “sempre ha estat orientat a l’home, tot i que la dona també l’ha jugat des de l’inici”. I ha destacat que cal una adaptació: “No podem fer el mateix tipus de joc que l’home, però cal adaptar per exemple la informació que es dona a famílies entrenadors. Per exemple: quan tens la regla has d’adaptar l’entrenament. I no passa res, s’ha de respectar. Perquè pots tenir pèrdues de concentració, deshidratació una baixada anímica per la davallada d’estrògens”. “Hi ha temes que es poden controlar i entrenar, però d’altres no”, ha resumit.

En aquest sentit recorda que la constitució d’homes i dones sempre s’ha de tenir present: “Les dones tenim avantatges i desavantatges. Som més ràpides i àgils, però aquest nivell de rotació implica més lesions i sobrecàrrega de tendons”. I recorda que les dones pateixen moments en què canvia el seu cos: “El cicle hormonal es nota per exemple a l’hora de la captació del calci. Potser hi ha moments en què tens més velocitat i nivell muscular, però en altres estàs més feble i tens més risc de patir lesions com les de l’encreuat. És a dir, introduïm factors que no depenen de l’entrenament com de la constitució del cos”, alerta.

Treviño posa la necessitat de treballar de forma multidisciplinar com una de les claus per aconseguir l’èxit: “No només a l’hora de fer l’entrenament, també a l’hora d’alimentar-se, de fer les càrregues de preparació o recuperar-se. També a l’hora de cuidar la salut mental”, explica.

Més coneixement

També ha intervingut Beti Orden, fisioterapeuta de l’esport, de la Selecció 3x3 FEB absoluta femenina, amb una experiència de 9 temporades a l’SPAR Girona i col·laboradora BQ Salut i de la campanya #demanacanvi del FCBQ. Orden celebra que “cada cop hi ha més coneixement del cos de la dona” i que els clubs van entenent que cal destinar recursos, tot i que reconeix que encara hi ha camí per fer: “Els professionals hem de fer divulgació amb actes com el de Llinars, perquè amb desconeixement no es pot passar a l’acció”. En aquest sentit, aplaudeix que hi hagi cada vegada més equips femenins, però també dones que es posin a investigar. Perquè, tal i com s’ha insistit a la jornada, els cossos són diferents. I no només això: “Els que en saben destaquen que el bàsquet femení es juga d’una altra manera, més tàctic, amb més ordre i amb menys anarquia que el masculí”.

Pel que fa al camí que s’ha de seguir, ha recordat: “Primer hi va haver el preparador físic. Després, el fisioterapeuta. Tot seguit, el nutricionista. I ara ens focalitzem cada cop més amb la salut mental i amb la importància de verbalitzar-ho, però hi ha d’haver un equlibri”.

Crear consciència

La taula ha estat moderada per la psicòloga Anna Benedicto, màster en psicologia de l’activitat física i de l’esport, cap de l’àrea de rendiment del Club Bàsquet Boet Mataró i actualment realitzant un màster en psicologia sanitària.

Durant la seva intervenció, Benedicto ha explicat com creu que s’ha de viure un moment tan delicat com és el d’una lesió: “És com un procés de dol. Una aturada esportiva provoca moltes coses a la jugadora, i l’entorn ho ha de tenir en compte. Tu et pots haver lesionat un peu, però això no significa que el teu equip tècnic et deixi de banda. Per exemple, et pot integrar en donar suport a l’entrenament del grup”.

La taula també ha comptat amb les intervencions de Montse Gallegos, llicenciada en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, màster en Rendiment Esportiu i en Alt Rendiment i col·laboradora BQ SALUT; i Carla Buixeda, nutricionista esportiva i col·laboradora amb Unigirona, BQ SALUT i Xtime360. 

Darrera actualització: 26.02.2025 | 14:33