Llinars celebra la creativitat, la diversitat i el talent local a ’El talent no té gènere’

Dimarts, 3 d’octubre de 2023

El pati del Castell Nou s’omple amb una desfilada de l'acadèmia de patronatge, confecció i disseny de Lola Suárez i un homenatge a l’empresari Josep Moré.

Llinars del Vallès ha celebrat aquest dissabte una jornada per destacar la creativitat, la diversitat i el talent local. En un pati del Castell Nou ple amb 420 persones s’ha celebrat la primera edició d’‘El talent no té gènere’, un acte en què s’ha pogut veure una desfilada de moda de  de l´acadèmia de patronatge, confecció i disseny de Lola Suárez i un homenatge a l’empresari Josep Moré.

Com han recordat els presentadors de l’acte, Llinars té una forta relació històrica amb el món del tèxtil, que ha deixat molts petits tallers i grans fàbriques, i que ha evolucionat a un sector que “no s’acaba en la creació de teixit, sinó que evoluciona i es dissenya, es cus i es crea”.

La desfilada ha dut per títol ‘Un somni, una realitat’. Somnis com el de la directora de l’acadèmia protagonista, Lola Suárez, que en un moment de la seva vida i de la seva trajectòria laboral, com és el cas de tantes dones, va haver d'escollir entre la seva carrera professional o la cura i atenció de la seva mare malalta. Quan van deixar de ser necessaris els seus serveis de suport a la seva familiar, la tornada al món laboral no va ser gens fàcil, però ho va aconseguir i va muntar la seva pròpia acadèmia.

En el seu centre de patronatge, costura i disseny, Suárez ensenya al seu alumnat a través del sistema Martí, un mètode de tall i confecció revolucionari que data de finals del 1800, que va ser ideat per Carmen Martí de Missé i que gràcies al qual milers de dones en aquella època van poder optar a un ofici ben considerat.

Durant la desfilada s’han vist les creacions de 45 alumnes de l’acadèmia i 70 persones desfilant. Un alumnat d’edats, estils i procedències diverses: “A la seva acadèmia hi ha cabuda per tothom, perquè la creativitat i la moda no té edat, no té gènere, ni hi entén de fronteres. Només hi entén de treball, caràcter, esforç, constància, imaginació i moltes ganes”.

La desfilada s’ha dut a terme amb el suport de l´àrea de Promoció Econòmica de l´Ajuntament de Llinars i la col·laboració de Ferreteria i Bricolatge Can Carbonell, Calçats Masuet, Plantes i Regals Matilde, Por momentos tú, Botiga Ene de Llinars del Vallès i Com Antany.

Reconeixement a Josep Moré

D’altra banda, la jornada també ha servit per entregar el primer Reconeixement al Talent Local de Llinars. Un homenatge que es començarà a fer a aquelles persones que han destacat pel seu treball, el seu talent i el seu compromís, i que aquest any recau en la figura de Josep Moré, de l’empresa Hidrocolor.

L’empresari, emocionat, ha recordat com va arribar, fa 45 anys, des de Mataró amb la seva dona. “Teníem tres propòsits: treballar, viure i fer arrels. I hem aconseguit les tres coses. N’estem orgullosos”.

Moré ha felicitat l’Ajuntament per instaurar el Reconeixement Local: “És important que un poble ho faci per poder servir d’exemple, inspiració i palanca dels seus conciutadans. També ho hem vist amb la desfilada. De vegades només cal una empenta”.

L’empresari ha comparat rebre la distinció a rebre un Òscar i ho ha dedicat a tota la seva família, però també a les associacions del gremi tèxtil i als amics i veïns de Llinars.

Moré ha aprofitat la seva intervenció per parlar d’empresa i talent. En aquest sentit, ha defensat el paper de les corporacions en la transformació de les persones, les famílies i la societat: “Però això a Hidrocolor sempre hem impulsat la formació, els valors de la comunicació i la transparència”. També ha avisat, però, que les empreses s’han d’obrir: “Han de ser ètiques, han de tenir cor i han d’estar obertes a la societat més propera. Tal i com ha fet Hidrocolor. Col·laborant amb l’Ajuntament, els centres d’ensenyament i les associacions del poble i la comarca”.

Quant al talent, i tal i com es titulava l’acte, ha defensat que “el talent no té gènere, però si que el que es comparteix es multiplica i s’expandeix i creix exponencial”. També ha dividit el talent, que ha personificat amb els que “neixen amb estrella” com cuiners, metges, futbolistes o cineastes, i en el que té la majoria: “El dels que piquem pedra cada dirà per poder tirar endavant”. Un talent, però, que ha avisat que s’ha de treballar: “Avui en dia encara no pots comprar talent, l’has de fabricar tu. És un llarg camí, ple de sotracs, pedres i bardisses. Una de les fonts que té el talent el trobem a escoles, instituts i universitats. Cal cuidar-les per afavorir i potenciar un ensenyament de qualitat, alineat amb les necessitats reals de les empreses i la societat. Un ensenyament de qualitat basat en els valors”.

De fet, Moré ha defensat que la desfilada de Lola Suárez ha estat un bon exemple: “El talent ha de ser ètic. Ha de servir per transformar i millorar el nostre àmbit d’actuació. Per això, les persones amb talent, com hem vist amb la Lola, lideren, transformen i contribueixen a un entorn molt millor”.

També ha defensat que activar el talent depèn d’un mateix: “Amb més o menys mesura, tots en tenim. Només cal que l’activem. Però si tu no et mous, res es mou. No hi ha formules magistrals, només cal una espurna”.

Finalment, sí que ha explicat com s’ho ha fet durant la seva trajectòria. Un camí basat en sis valors. Els tres primers, herència dels seus pares per poder conviure en societat: respecte a les persones, societat i lleis; humilitat “per posar-se al costat de l’altre”; generositat “i saber dir gràcies”. Els tres següents, per avançar: excel·lència, “el valor que et fa aixecar cada dia per fer les coses millor”; la passió, “el carburant que mou el motor de l’excel·lència”; i la constància, per “tornar-te a aixecar quan caus”. Tota aquesta llista, però, ha avisat que s’ha de combinar amb un superpoder: l’actitud.

Un referent

Per la seva banda, l’alcalde de Llinars, Martí Pujol, ha destacat que “som conscients que hauran passat temps molt difícils. Però la col·laboració d’Hidrocolor amb l’Ajuntament sempre ha estat fructífera”.

Pujol també ha destacat que Moré ha fet més que ajudar: “Ha donat feina a molta gent, però no només això. És un home amb consciència mediambiental en un ram, els tints, en el qual moltes empreses han marxat a altres països. Ells s’han quedat a Llinars i han cregut en nosaltres. I nosaltres hem cregut en ells. Però, a més, tots els que heu estat en entitats sabeu que, quan hem necessitat un tros de roba o tot tipus d’ajuda, l’home era en Josep”.

El regidor de Promoció Econòmica, Joan Ramon, ha definit Moré com “una autèntica figura de referència” i ha justificat el reconeixement “per la seva implicació i col·laboració en totes les iniciatives que li hem proposat al llarg de tots aquests anys”. Però, també, “per la seva dedicació i voluntat d’aportar i compartir el seu coneixement amb les diverses comunitats i col·lectius del poble. “La seva integritat, perseverança i esforç, tant en l’àmbit professional com personal, el converteixen en un exemple de talent, recordant-nos que el talent no només es basa en habilitats, sinó també en treball i constància”.

Darrera actualització: 5.10.2023 | 14:14