El Pressupost de Llinars creix fins als 20,08 milions per donar millor servei a la ciutadania
El ple de l’Ajuntament de Llinars del Vallès celebrat aquest dilluns ha aprovat de forma inicial el Pressupost de cara a l’any 2025. Els comptes pugen fins als 20.086.216 euros, un 18,10% més que l’any 2024, per donar millor servei a la ciutadania. Això es veu en els augments de les partides destinades a serveis personals i de les retribucions al personal. També es preveuen més inversions en benefici dels llinassencs i llinassenques i per lluitar contra el canvi climàtic, alhora que fixen menys despesa corrent.
L’augment del pressupost es nota en diversos àmbits, en especial en les polítiques relacionades amb la joventut, la gent gran, l’educació i les persones aturades. Això es reflecteix en el fet que la partida destinada a serveis socials augmenta un 9%, mentre que la de serveis personals -els que van directes a la gent-, pugen un 12,4%.
Els comptes posen èmfasi en l’adequació, adquisició i millora dels equipaments que hi ha al municipi, una línia d’actuació que acabarà notant la ciutadania que els utilitza.
El Pressupost preveu per al 2025 més de 4,5 milions en inversions reals, el 65% de les quals estan subvencionades. Cal puntualitzar, però, que aquesta xifra està molt condicionada pel projecte de reforma del Castell Nou. Així doncs, aquesta partida es concreta en les inversions ordinàries (carrers, mobiliari, maquinària diversa, equips informàtics) i altres projectes destacats. Per exemple, 3,6 milions per la reforma del Castell Nou, lligats a la subvenció de 3,1 milions del Ministeri de Cultura; o els 267.455 per calderes de biomassa, els 36.714 en plaques solars i els 100.000 per millorar la xarxa d’aigua, tres operacions que compten amb subvencions de la Diputació.
El regidor d’Hisenda, Josep Aixandri, ha destacat diverses idees: que es tracta d’una versió dels comptes, a l’espera que s’aprovin els de la Generalitat i els de l’estat per les implicacions que tenen amb els de Llinars; que la majoria de les subvencions que rep l’Ajuntament són finalistes, han d’anar destinades al projecte pel qual es van demanar, per la qual cosa no es poden destinar els fons al que es vulgui. En aquest sentit, ha recordat que dels 4.072.000 euros concedits entre el 2023 i el 2024 per finançar 13 projectes, només 2 (366.000 euros) són per finançar despesa corrent.
Finalment, ha criticat l’infrafinançament que pateixen els consistoris catalans, “siguin del color polític que siguin”.
Aixandri ha elogiat els comptes tot i els problemes derivats de l’anomenada triple regla fiscal, és a dir, la Regla d’Equilibri Estructural, el límit d’endeutament i la regla de despesa. En aquest sentit, ha destacat “l’esforç de contenció a l’hora d’incrementar impostos”.
També ha explicat que els 264.700 euros estalviats en enllumenat públic, edificis municipals, servei d’aigua i d’altres combustibles “són els que ens han permès augmentar les partides de les regidories de caire social” en 257.000 euros: “Les inversions fetes aquests darrers anys donen el seu fruit”.
Finalment, Aixandri ha recordat que la major part del deute són ajudes de caixa de la Diputació al 0% i que el rati d’endeutament previst a finals del 2024 és del 6,71%, quan el límit màxim autoritzat és del 75%.
Els comptes han comptat amb els vots favorables d’ERC, PSC i Junts, mentre que Sumem, Fer Poble i el MALL hi han votat en contra.
El ple ha tingut lloc el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. L’alcalde, Martí Pujol, ha destacat que es tracta d’una “xacra” i que “no hi ha manera de treure’ns-la de sobre tot i les lleis que fem i l’esforç que hi posem tots plegats”, i tots els portaveus han expressat el seu rebuig a les violències masclistes.
La sessió ha servit per acomiadar la interventora municipal els últims 14 anys, Susanna Martori, en el que ha estat el seu últim ple ordinari abans de jubilar-se. Tots els representants municipals han agraït la tasca feta i la seva bona predisposició per ajudar els demés.
També s'ha fet una declaració institucional pels efectes de la DANA del 29 d’octubre en què s’expressa el condol del consistori a les víctimes i persones afectades, alhora que es manifesta el suport a la reconstrucció.
Les opinions dels grups municipals
Pel que fa a les opinions dels portaveus, des del PSC Joan Ramon ha volgut recordar que les xifres que apareixen al Pressupost estan desvirtuades per la subvenció al Castell Nou: “Al demanar-ne una, les condicions obliguen a incloure la subvenció, és a dir l’ingrés i la despesa, al Pressupost. Si no haguéssim sol·licitat aquesta quantitat estaríem parlant de xifres molt diferents, no estaríem parlant de reducció de serveis personals, al contrari”.
El portaveu també ha demanat tenir cura de les comparacions: “Quan parlem, per exemple, que la jardineria ens costa tants diners, hem de tenir clar que al contracte hi ha inclòs el cost del personal. En canvi, quan parlem de les polítiques que fem, el capítol de personal no està mai inclòs a la quantitat. No estem comparant peres amb peres. És una estratagema que funciona en política, però no estem parlant del mateix”. I ha defensat que l’Ajuntament es gasti diners en fomentar l’accés a la cultura o les activitats esportives: “Això és fer polítiques socials”, ha dit.
Finalment, Ramon ha justificat l’augment de despesa en personal: “Hi ha més treballadors i un increment salarial perquè el personal doni un millor servei”.
Per la seva banda, el portaveu de SUMEM, Gerard Coderch, ha reconegut que “al Pressupost hi ha poc marge”, però ha lamentat que “se li dona poca importància al ciutadà, se’l deixa en segon terme i el poble creix molt ràpid”. També ha alertat de la gran quantitat que suposa la inversió al Castell Nou i ha lamentat de la “inversió insuficient” en la brigada, manteniment i neteja de carrers, ha lamentat que no hi ha “polítiques de conscienciació” en medi ambient i ha demanat “dirigir bé els recursos” en cultura. D’altra banda, s’ha preguntat si la partida per la Fira dels Torrons no és massa elevada, ha demanat invertir més en el comerç local i ha lamentat que la partida per igualtat i gent gran sigui la més baixa.
Des de Fer Poble, Arnau Riera ha avisat que el Pressupost serà diferent al presentat de forma inicial. Ha qualificat els comptes d’estar fets “per un Llinars que vol ser mirat”, però ha lamentat que “no són els Pressupostos del Llinars de ser viscut”. “La despesa més gran és la reforma del Castell Nou, però a qui beneficiarà?”, s’ha preguntat. També ha lamentat els fons previstos en jardineria en contraposició als de joventut i ha criticat que no es parli de partides per la llengua, gàbia de mobilitat per a bicicletes a l’estació de tren o sobirania energètica i alimentària.
Fidela Frutos, del MALL, ha posat èmfasi en l’augment de l’IBI i “l’esforç important” que està fent la ciutadania i ha demanat que augmentin les partides per “les regidories que donen serveis a les persones”. Pel que fa a nous equipaments, ha reconegut que “s’han de fer”, però ha emfatitzat que “hi ha altres edificis que són importants, com habitatge social, centre de dia o tercera pista esportiva”. Finalment, ha lamentat que serveis socials ha quedat amb un percentatge de fons sense gastar superior al de la resta de regidories.
Finalment, Jaume Majoral, de Junts, ha qualificat els comptes com “un Pressupost real, auster, del temps i possibilista”: “Podem tenir les nostres idees, però aquest Pressupost està ben fet”, ha dit. “Ens cobreix a tots i permetrà fer coses”, ha afegit.
*Per consultar totes les intervencions ho podeu fer a través de l’enllaç de la sessió adjunt en aquesta notícia.