El Ple fa el primer pas del projecte de la piscina descoberta

Dilluns, 2 d’octubre de 2023

El Ple ordinari del mes de setembre, celebrat el dilluns 25 al Teatre Auditori de Llinars del Vallès, ha fet un dels primers passos perquè el municipi pugui acabar tenint una piscina descoberta. La sessió ha aprovat, amb els suports d’ERC, PSC, Fer Poble i MALL i les abstencions de Sumem i Junts, una modificació de crèdit que entre d’altres aspectes, preveu una partida de 50.000 euros per començar a preparar el projecte executiu del futur equipament.  

El portaveu d’ERC, Josep Aixandri, ha explicat que els fons serviran per anar treballant la possibilitat d’iniciar el projecte: “D’aquesta manera, si tenim sort i surten subvencions, almenys ja el tindrem preparat”, ha precisat. El portaveu del PSC, Joan Ramon, ha destacat la importància d’aquest primer pas, però ho ha desvinculat del fet que es pugui acabar construint una tercera pista d’equipaments esportius: “No estem fixant prioritats. Quan diem de destinar diners a la piscina d’estiu no estem invalidant la construcció d’una tercera pista”, ha defensat. 

Pel que fa a la resta de partides, destaquen les previstes pel nou personal eventual, el manteniment de vies públiques, nou enllumenat, la compra de més desfibril·ladors per als cotxes de la policia local, activitats culturals, ajuts menjador del Consell Comarcal, el conveni amb Càritas i un pla de dinamització comercial i promoció turística. A més, es creen partides per la imatge corporativa de l’Ajuntament, l’arranjament del pavelló per crear nous espais per entitats i la creació de nous gegants. 

Pel que fa a l’oposició, Gerard Coderch, de Sumem, ha destacat que els hi hagués agradat discutir sobre la ubicació de la futura piscina, i respecte els nous gegants ha afirmat: “Que aquests nous gegants que vagin en un crèdit extraordinari no és una prioritat. El més lògic és que es planifiquin en els Pressupostos anuals”.

Arnau Riera, de Fer Poble, ha destacat una piscina pública “és el millor refugi climàtic que podem tenir”, tot i que també ha demanat poder parlar de la seva ubicació i ha alertat que en el projecte es preveu lluny del centre. També ha demanat una planificació de compra de figures de gegants. 

Fidela Frutos, del MALL, ha criticat “la manca de debat polític” i ha demanat que les qüestions al voltant dels equipaments que utilitza la ciutadania es tractin en públic. Ha destacat a importància de la futura piscina com a refugi climàtic però també ha demanat que la tercera pista estigui inclosa “en la pròxima modificació de crèdit”. 

Pel que fa a Jaume Majoral, de Junts, ha mostrat el seu malestar pel fet que en aquesta modificació no es contempli una tercera pista: “A l’anterior mandat vam pressionar i tots els grups ho contemplaven com una necessitat, però ara el PSC introdueix la que era la seva proposta número 1. No dic que la piscina no faci falta, que quedi clar, però un és un equipament que s’utilitza deu mesos l’any, i l’altre tres o quatre. És una vergonya com ens trobem les entitats als pavellons”. 

Ampliació de la residència 

D’altra banda, el Ple ha aprovat, amb els vots a favor d’ERC, PSC, Fer Poble, MALL i Junts i l’abstenció de Sumem la modificació del contracte per la prestació del servei de Residència d'avis i Centre de dia. D’aquesta manera, la residència s’ampliarà amb una nova planta de 1.316 metres quadrats, un fet que permetrà tenir 20 residents més. 

L’alcalde, Martí Pujol, ha destacat que el primer conveni es va signar fa vint anys: “Quan es signen convenis tan llargs et trobes amb coses com aquestes. La societat canvia. En aquell moment es parlava d’habitacions compartides per a dos o tres persones, però ara qui va a les residències és gent amb alta dependència i això ho fa inviable. S’aixecaran dues ales per tenir molta més capacitat i habitacions individuals per donar millor servei. 

Josep Aixandri, d’ERC, ha destacat que les places públiques per entrar al centre les fixa la Generalitat: “El criteri bàsic és la renda. Per tant, les capes desafavorides no queden al marge: són les primeres en poder entrar. A més, ha recordat l’augment del cànon que pagarà l’empresa concessionària. Joan Ramon, del PSC, ha emfatitzat que la modificació permetrà donar “un servei de major qualitat”: “Les polítiques estan vives; els equipaments també ho han d’estar”, ha dit. 

Gerard Coderch, de Sumem, ha criticat que “l’última persona que ha entrat a la residència de Llinars portava quatre anys en espera. Aquest augment de 20 places ens sembla bé”. També ha demanat que alguna d’aquestes noves places es destini a benefici local, per exemple com a plaça d’ingrés temporal en casos d’expropiacions de gent gran. 

Arnau Riera, de Fer Poble, ha anunciat el seu vot favorable perquè “tot el que es pugui fer perquè la nostra gent gran visqui en les millors condicions, ho farem”. 

Fidela Frutos, del MALL, s’ha mostrat “preocupada” pel servei que dona a la ciutadania “un equipament de gestió privada, amb places concertades, en sòl públic”. “Preferim la gestió directa, però un equipament així és difícil que el porti un ajuntament. L’ideal seria la Generalitat”, ha destacat. També ha demanat més detalls sobre el projecte i ha criticat que, al seu parer, hi haurà poques places de centre de dia. 

Canvis a Llinars Cultural 

Un altre punt destacat de la sessió plenària ha estat modificació dels estatuts de la societat mercantil de capital íntegrament públic Llinars Cultural, S.L.U. 

Per l’alcalde, es tracta d’un pas destacat en l’àmbit cultural: “Ens permetrà encarregar a aquesta societat l’organització activitats culturals. Si ho fem a través d’una societat limitada, com serà el cas, podrem recuperar l’IVA. Està bé tenir un element que ens permet ser més eficients”. 

Josep Aixandri, d’ERC, ha explicat que es tracta d’una societat sota domini públic: “El consell d’administració, la junta general, la secretària i la interventora estan en aquesta sala”, ha dit gràficament. “Una eina d’aquesta potència no la podíem deixar perdre”, ha afegit Joan Ramon, del PSC. 

Gerard Coderch i Arnau Riera, de Sumem i Fer Poble, han coincidit en presentar aquesta eina com habitual en altres administracions. Per la seva banda, Fidela Frutos, del MALL, ha mostrat els dubtes que li genera la modificació. “Ens fa una mica de respecte. El fet que Llinars Cultural sigui, a partir d’ara, un mitjà propi, permet que si l’Ajuntament ha fet una licitació pública i no s’ha presentat cap licitador, Llinars Cultural pot rebre l’encàrrec directe”, referint-se a la construcció d’un equipament cultural. Des de Secretaria, però, s’ha recordat que això només passaria en el cas que el procés hagués quedat desert. “Amb els seus mitjans ha de poder fer això”. L’alcalde ha afegit: “Que jo sàpiga, Llinars Cultural no té paletes”, deixant clar, així, que Llinars Cultural no està pensada per a assumir la construcció de cap equipament. L’alcalde també ha alertat que el projecte no es podria dividir i fer diverses licitacions, com havia suggerit la portaveu del MALL, perquè seria anar contra la Llei de contractes. 

Finalment, el Ple ha donat coneixement que la corporació compleix amb l’objectiu estabilitat pressupostària i del nivell de deute, i que el període de pagament a proveïdors es situa per sota del màxim permès. 

Pots consultar tot el ple en el següent enllaç

Darrera actualització: 12.02.2024 | 18:05